Διαγωνισμός κιθάρας

Τα τελευταία πέντε χρόνια διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία στις Αρχάνες ένα κορυφαίο γεγονός όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, ο Διαγωνισμός Κιθάρας διάρκειας πέντε ημερών, σε συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης.

Το έτος 2000 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τέτοιος Διαγωνισμός, το 2001 επαναλήφθηκε ο Διαγωνισμός ως Πανελλήνιος και το 2002 εξελίχθηκε σε Διεθνή με την συμμετοχή υποψηφίων από πολλές χώρες του κόσμου. Οι συμμετοχές στις κριτικές επιτροπές καλλιτεχνών διεθνούς φήμης και μεγάλου κύρους, όπως ο Αλέξανδρος Μυράτ, ο Νότης Μαυρουδής, ο Γιώργος Κουρουπός, ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος, ο Θόδωρος Αντωνίου, Roberto Aussel (Αργεντινή), Frederic Hand (Η.Π.Α), Maria Isabel Siewers (Αυστρία) και πολλών άλλων καταξιωμένων καλλιτεχνών, αποτέλεσαν την εγγύηση για την επιτυχή διεξαγωγή αυτών των διαγωνισμών.

Παράλληλα με το διαγωνιστικό μέρος, λάμβαναν χώρα σημαντικές εκδηλώσεις που είχαν τη μορφή Φεστιβάλ με την συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων Σολίστ και μουσικών συγκροτημάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τον βιολιστή Λεωνίδα Καβάκο, το κιθαριστικό ντουέτο Λίζα Ζώη – Ευάγγελου Ασημακόπουλου, το συγκρότημα ELISIUM με σολίστες της Συμφωνικής της Νέας Υόρκης, το συνθέτη Lukas Foss, τους Γιώργο Κουρουπό – Σπύρο Σακκά – Ιουλίτα Ηλιοπούλου κ.λ.π.